Pareton kesätyö- ja urasarjan viimeisessä osassa Yong-Cong Yan kertoo, millaisen urapolun hän on käynyt läpi.
Aloitin armeijan jälkeen lukemaan pääsykokeisiin. Kuitenkin halusin vähän taskurahaa ja hain Securitakselle töihin. Muutamista kavereistani on työskennellyt siellä ja he kertoivat paljon hyvää siitä. Valitettavasti hain liian myöhään, sillä kesätöitä heillä ei ollut tarjota. Kuitenkin jätin itsestäni hyvän kuvan rekry-vaiheessa, sillä kesän lopussa he soittivat minulle ja pyysivät minua uudestaan työhaastatteluun. He tarjosivat ensin kuukausipalkkaa eli kokoaikaista työtä. Kuitenkin oli juuri saanut opiskelupaikan ja pääsin merkonomiksi, sillä pääsykokeissa en onnistunut saamaan haluttua paikkaa yliopistoon.
Koko rekryprosessi oli nopea, jos kesätaukoa ei lasketa. Laitoin työhakemuksen ja he soittivat samalla viikolla pyytäen työhaastatteluun. Minun tilannetta auttoi se, että olen juuri suorittanut asepalveluksen. Sen lisäksi olen harrastanut joukkuelajeja. Niistä mainittakoon salibandy ja jalkapallo. Työhaastelukierroksia oli yksi ja kesäksi en päässyt töihin vartijaksi. Sitten toisella työhaastelukierroksella sain paikan.
Työskentelin osa-aikaisena vartijana eri paikoissa, mutta lähinnä Messukeskuksessa. Työkuvani oli toimia vartijana ja katsoa että kaikki menee hyvin. Vartijan työ vaatii rehellisyyttä, nuhteettomuutta, halua auttaa muita, tarkkaavaisuutta ja hyviä sosiaalisia taitoja. En ole joutunut käyttämään kovin paljon voimakeinoja, sillä vartijan töissä tärkeintä on puhuminen. Suostuttelu on ratkaissut monet tilanteet. Kun nyrkkejä ei heilu, niin toisellekin osapuolelle jää hyvä maku.
Oltuani muutamia vuosia vartijana ja suoritettua merkonomin opinnot loppuun, niin hain tradenomiksi. Työskentelin koko tradenomin opintojen ajan myös vartijana. Ammattikorkeakoulussa oli pakollisena työharjoittelu osana tutkintoa, mutta huonon taloustilanteen vuoksi, en saanut töitä finanssisektorista. Kysyin esimieheltäni Securitaksesta ja hän pyysi ottamaan yhteyttä Securitaksen laskentapäällikköön. He ottivat minut avosylin vastaan ja tarjosivat ensin tuntityötä kevääksi. Sattumoisin kesällä eräs työntekijä irtisanoi itsensä ja toinen henkilö jäi äitiyslomalle. Laskentapäällikkö tarjosi minulle vuoden määräaikaisuutta ja otin sen vastaan. Suoritin tradenomitutkinnon loppuun ja samalla päättyi myös minun määräaikaisuus. Seuraavana vuonna hain Tampereen yliopistoon ja pääsin suoraan maisterivaiheeseen.
Suosittelen kaikille taloustieteen opiskelijoille hakemaan töitä koulun ohella tai välivuotena. Vaikka työ ei olekaan taloustieteen sektorilta, niin se voi poikia mielenkiintoisia kontakteja ja tavata uusia ihmisiä. Securitaksen talousosastolla vietetty 1,5 vuotta ovat antaneet minulle todella ison etulyöntiaseman hakiessani töitä ja kun siihen päälle vielä lyödään muut työkokemukset, niin olet vahvoilla.
Rekryprosessi on välillä raskasta ja joskus tuntuu että paikan saa tuurilla. Olin Securitaksen työntekijä kun hain talousosastolle. Sitä myös auttoi että esimieheni vinkkasi minulle paikasta ja puhui minusta hyvää laskentapäällikölle. Rekryprosessi oli huomattavasti kevyempi kuin jos olisit hakenut ulkopuolisena.
Tätä kirjoittaessani viimeistelen gradua, jonka jätän keväällä tarkistettavaksi. Pitkä matka oli, sillä aloitin ensin merkonomista. Sen jälkeen tradenomiksi ja kohta olen ekonomi. Neuvoni muille on se, että älkää lannistuko vastoinkäymisiin. Älkää pettykö jos ette heti saa töitä. Securitas soitti minulle kesän jälkeen ja sain töitä. En päässyt heti yliopistoon, vaan hain vauhtia kunnolla. Onneksi tradenomi vastasi kandidaatin tutkintoa, niin ei mennyt aika hukkaan.
Elämä on täynnä arvovalintoja, eikä kukaan pääse suoraan huipulle. Jos valitsee asenteen ja määrätietoisen työnteon, niin pääsee pitkälle. Joskus kulkemalla muutaman mutkan ja kivikkoisen tien, niin pääsee silti perille. Kun olette jossain paikassa, niin mahdollisuutesi ovat pienet mutta ne ovat kuitenkin olemassa. Voitte kuvitella itsenne pelaamassa jalkapalloa. Vaikka vastassa olisi paljon parempi joukkue, niin mahdollisuutesi tehdä maali on paljon suurempi kuin että istuisit vaihtopenkillä. Toivottavasti kaikki ymmärtää tämän ilman normaalijakauma tai regressioanalyysiä.
Taloustieteessä pitää aina todistaa kaikki väitteet, mutta toivon tässä tilanteessa maalaisjärkeilyn riittävän. Asetin itseni niihin paikkoihin, missä minulla oli mahdollisuuksia eli työelämä. Asetin itseni työharjoittelijaksi/tuntityöntekijäksi ja sain pidemmän sopimuksen, kun joku toinen työntekijä sairastui tai irtisanoi itsensä.
Minun tarinassani oli se, että kuljin pitkän ja kivisen tien, mutta ainoa asia mikä ratkaisi asian, niin oli se että en koskaan pysähtynyt. Kuten vanha suomalainen sanonta: ”vierivä kivi ei sammaloidu” sopii tähän loppuun. Toivon kaikille taloustieteen opiskelijoille hyvää kesätyönhakua ja menestystä opiskeluun.
Yong-Cong Yan
Comments