top of page
Search
  • Pareto ry

Taloustieteen opiskelijoiden kokemuksia korona-ajan opiskelusta

Pareto ry oli kiinnostunut miltä koronan mullistama maailma on näyttänyt taloustieteen opiskelijoiden näkökulmasta Tampereella. Haluamme jo etukäteen kiittää opiskelijoita aktiivisuudesta ja osallistumisesta tähän kurkistukseen kulissien taakse. Kyselyymme saimme nopeasti tarvittavan määrän osallistujia ja seuraavat opiskelijat toivat omat kokemuksensa ensimmäisinä esille: Niilo Koskinen, Elmo Rantala, sekä Aaro PöyhönenOnko korona lisännyt sinun tai ystäväpiirisi mielenkiintoa taloustiedettä kohtaan?


Opiskelijoiden keskuudessa koronan vaikutukset talouteen ja tulevaisuuden näkymiin ovat olleet yleinen puheenaihe ja osalle hyvä lisä opetukseen tuoden käytännön esimerkkejä teoriaan.


”… Ekonomisteja näkee usein aamutelevisiossa debatoimassa ja talouskysymysten tuonti kotisohvalle saattaa lisätä yleistä mielenkiintoa taloutta ja taloustieteitä kohtaan. Omassakin lähipiirissä pientä muutosta on saattanut tapahtua ja ruokapöytäkeskusteluista päätellen ihmiset kyllä seuraavat talousuutisia. Vaikka kriisitilanne onkin itsessään negatiivinen asia, aiheet menevät usein mielenkiintoisiksi silloin, kun ne eivät mene suunnitelmien mukaan.” -Pöyhönen


Onko etäopetus muuttanut merkittävästi toimintaasi, esim harjoitusten tekeminen, osallistuminen luennoille, arvosanat, jne?


Tallenteiden tärkeys ja aikataulun vapaus korostuivat vastauksissa, kun etäluennot ovat mahdollistaneet oman aikataulutuksen joillekin kursseille.

”Etäopetus on mahdollistanut sen, että luennot on voinut katsoa itselle sopivaan aikaan. En olekaan juuri osallistunut etäluennoille vaan katsonut ne jälkikäteen tallenteelta. Tallenteiden nopeutus mahdollisuuden koen itse hyvin kätevänä…” -KoskinenMitä haasteita etäopetus on tuonut?


Ajanhallinta on tuottanut useille ongelmia entistä itsenäisemmässä opiskeluympäristössä, eivätkä vastaajamme olleetkaan poikkeuksia tähän ja kaikki toivat jossain määrin ajanhallinnan suurimmaksi haasteeksi nykyisessä etämaailmassa.


”Opintoihin oikeasti paneutuminen. Liian helposti kotona alkaa siivoamaan tai tekemään ruokaa kesken luennon.” -RantalaOvatko haasteet helpottuneet ajan kanssa?


Osalla haasteet ovat helpottaneet, kun taas osalla haasteet ovat saattaneet vain vaikeutua ja molempien näkökulma on helppo ymmärtää, toiset sopeutuvat kun toisilla jaksaminen etäopetukseen alkaa loppumaan.


”Jopa päinvastoin!” -Rantala

Kyllä tässä on hiljalleen oppinut suunnittelemaan ja aikatauluttamaan opiskelua paremmin.” -Koskinen

” Tärkeää onkin, että opiskelun ja vapaa-ajan erottaa selvästi toisistaan. Ajoitettu tauko, pieni liikunta tai muu aktiviteetti virkistää ainakin itseäni huomattavasti. Ihminen on onneksi myös suhteellisen sopeutuvainen eläin. Lähes kaikkeen sitä ajan kanssa tottuu. ” -PöyhönenOnko etäopetuksessa ollut hyviäkin puolia?


Positiivisuus näinä aikoina on tärkeää ja opiskelijatkin löysivät ainakin joitain hyviä asioita etäopetuksessaan


”Etäopetuksessa on mielestäni ollut myös paljon hyviä puolia. Jo kansantalouden kannalta ns. “digiloikka” auttaa opettajia ja opiskelijoita testaamaan sellaisia opetusmetodeja, joita ei normaalitilanteessa kenties kokeiltaisi…” -Pöyhönen


”On hyviä puoliakin, juurikin vapaampi opintojen aikatauluttaminen ja mahdollisuus opiskella mistä käsin tahansa. Esim. syksyllä teimme opiskelukaveriporukalla reissun Lappiin, josta käsin teimme opintojammekin.” -KoskinenHaluaisitko tulevaisuudessa enemmän etäopetusta? (Mielipidettä "hybridi" opetuksesta, jossa osa etänä ja osa lähiopetuksella?)


Kaipuu lähiopetukseen oli selvää, mutta hybridiopetuksen hyödyt tunnistettiin ja tulevaisuuden kannalta löytyi myös rakentavia ehdotuksia opetuksen järjestämiseen.


Toivoisin, että tulevaisuudessakin tehdään rohkeita yrityksiä etäoppimisen parantamiseksi, mutta henkilökohtaisesti olen vielä lähiopetuksen kannattaja. Uskon että väliä ei ole sillä, lukeeko diasarjan kotona vai luentosalissa, mutta lähiopetuksessa oppiminen on interaktiivisempaa ja luennolla käydyistä asioista syntyy keskustelua, joko sen aikana tai sen jälkeen. Ihmisiä on kuitenkin ihan mukava nähdä...” -Pöyhönen


”Etäopetus sopii hyvin tilanteeseen, jossa henkilöllä on paljon muuta esim. töitä, lapsia tai jotain sellaista, joka vaikeuttaa luennoille fyysisesti pääsyä. Minulle fyysiset luennot ovat silti se juttu.” -Rantala


”Mielestäni hybridiopetus olisi paras ratkaisu, koska osa opiskelijoista haluaa opiskella fyysisesti paikan päällä yliopistolla, kun taas osa (esim työssäkäyvät) arvostavat mahdollisuutta opiskella etänä omien aikataulujensa mukaisesti.” -Koskinen
Pareto ry toivoo kaikille mukavaa kevättä ja on hengessä mukana haasteiden läpi.


”Tsempit muille opiskelijoille!” -Rantala

”Kyä tää tästä, loppurutistus ennen Wappua ja sitten ansaittu kesä!” -Pöyhönen
Kirjoittaja Miika Hyyryläinen Pareto ry tiedotusvastaava tiedotus.paretory(a)gmail.com

96 views0 comments

Recent Posts

See All

Vinkkejä kesäopiskeluihin

Kesä on jo ihan kulman takana ja siksi voisi olla hyvä hetki tutkia kesän opintovalikoimaa. Kesäopinnot voisi olla hyvä vaihtoehto, jos ei ole löytänyt kesätöitä, mutta aivan yhtä hyvä syy on vähentää

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page