top of page
Search
  • Pareto ry

Pareton excursio seurasi, kuinka DNA avasi pörssikaupankäynnin New Yorkissa

Pareto matkasi Halloweenina Helsinkiin kohteinaan Kauppalehti ja Helsingin Pörssi eli Nasdaq. Helsinkiin lähti lähes täysi bussilastillinen, yli 40 paretolaista, joista suurin osa oli uusia opiskelijoita. Matkaajien muonittamisesta vastasi Suomen Ekonomit luokkaretkieväin: pillimehua ja suklaapatukoita.


Ensimmäisessä kohteessa Kauppalehdellä opiskelijat vastaanotti toimituspäällikkö Jari Saario, joka evästi vierailun alkuun kertomalla Kauppalehdestä. Tämän jälkeen henkilöstöpäällikkö jatkoi kertomalla uramahdollisuuksista ja yritysanalyytikko Kauppalehden analyysityöstä. Opiskelijat yllättyivät erityisesti siitä, kuinka monta ekonomia ja jopa pari diplomi-insinööriä Kauppalehdessä työskentelee. Journalistien lisäksi Kauppalehdellä on kysyntää monen eri alan osaajille, HR-päällikkö painottikin uusien työntekijöiden jatkuvaa tarvetta.


Kuulimme myös yhden Jyväskylän yliopistossa taloustiedettä aikoinaan opiskelleen Kauppalehden työntekijän uratarinan. Taloustiede oli 1990-luvulla koettu eräällä tavalla ”kuumaksi alaksi”, sillä talouden ymmärtämistä arvostettiin monissa eri työtehtävissä. Innostus kirjoittamista kohtaan oli saanut taloustieteen opiskelijan hakeutumaan Kauppalehdelle, jossa hän työskentelee vielä tänäkin päivänä.


Lopuksi paretolaiset pääsivät myös näkemään itse uutistoimituksen tilat ja esittämään kysymyksiä toimituspäällikölle. Syksy 2008 finanssikriisin aikaan oli toimituspäällikön mukaan yksi kiireisimmistä, ja silloin uutisia painettiin ulos täyttä häkää.


Kauppalehden vierailun jälkeen siirryttiin lounastauolle, jonka jälkeen oli vuorossa reissun toinen vierailukohde, Helsingin Pörssi (Nasdaq). Paretolaiset vastaanotti Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman, joka esitteli pörssin toimintaperiaatteita, historiaa ja muutosta tähän päivään.


Teknologia kehityksen nähtiin edelleen muuttavan kaupankäyntiä merkittävästi tulevaisuudessa. Pörssikaupankäynnin avaaminen kilpailulle nähtiin pörssin kannalta hyvänä asiana. Yllättävänä yksityiskohtana huomattiin, että Helsingin pörssiin listatut yritykset olivat kansainvälisesti vertailtuna kestomenestyjiä: ne olivat tuottaneet viimeisen 50 vuoden aikana keskimäärin 8,30 %. Maailman pörsseistä vain Ruotsi oli niukasti menestyneempi (8,32%).


Paretolaiset pääsivät myös livekuvan välityksellä näkemään, kun vuosi sitten Helsingin Pörssiin listautunut DNA pääsi avaamaan päivän pörssikaupankäynnin New Yorkissa. Suomalaiset Helsingin Pörssiin listautuneet yritykset voivat saada mahdollisuuden päästä avaamaan päivän kaupankäynnin Nasdaqissa New Yorkissa.


Lopussa aikaa jäi kysymyksille ja erityisesti opiskelijoita kiinnostivat toimitusjohtaja Husmanin urapolku sekä pörssikaupankäynnin Dark Pool & High Frequency Trading -kaupankäyntimuodot. Husman kertoi aloittaneensa Helsingin pörssissä meklarina vuonna 1997, 20 vuotta sitten, kun Helsingin kauppakorkeakoulun professori Vesa Puttoselta oli kysytty opiskelijoita työskentelemään pörssissä.


Helsingistä Pareto palasi takaisin Tampereelle klo 18 jälkeen. Pareto kiittää osallistujia.

Lisää kuvia excusta löydät tästä.


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Kesäkuulumisia - Kesätyökokemuksia opiskelijoilta

Kesän pian väistyessä alkaa olla aika siirtyä takaisin opiskelun pariin ja nauttimaan opiskelijaelämästä täysin rinnoin. Korona on kuitenkin vähentänyt sosiaalisten kontaktien määrää ja muiden opiskel

Vinkkejä kesäopiskeluihin

Kesä on jo ihan kulman takana ja siksi voisi olla hyvä hetki tutkia kesän opintovalikoimaa. Kesäopinnot voisi olla hyvä vaihtoehto, jos ei ole löytänyt kesätöitä, mutta aivan yhtä hyvä syy on vähentää

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page