top of page
Search
  • Pareto ry

FC Random Walk - Kausianalyysi

Tampereen yliopiston futsal- ja futissarjoja menneillä kaudella hallinnut Fc Random Walk aloitti kauden 2016 – 2017 vaikeista lähtökohdista. Useat pitkäaikaiset luottopelaajat olivat koulusta valmistumisen myötä eläköityneet yliopistofutiksesta menneenä kesänä eikä uusia potentiaalisia taloustieteilijöitä tullut sisään riittävästi korvaamaan suuria pelaajamenetyksiä. Pelaajia piti siten etsiä tieteenalan ja lopulta koko yksikön ulkopuolelta. Seuran piti rakentaa joukkueen runko täysin uudestaan.


Uuden joukkueen rakentaminen lähti kuitenkin käyntiin vaikeasti. Uusia sponsoreita ei saatu odotetulla tavalla. Neuvottelut entisten veikkausliigatykkien kanssa etenivät pitkälle, mutta sopimukseen ei kuitenkaan lopulta päästy intressiristiriitojen vuoksi. Alku näytti vaikealta. Taloustieteen nobelisti Bengt Holmströmin sopimusteoriaan laajasti perustuvien pitkien sopimusneuvottelujen jälkeen seurajohto onnistui kuitenkin lopulta hankkimaan riveihinsä Per Mertesackeriin, Mats Hummelsiin ja Fransesco Tottiin vertautuvia pelaajia. Pelaajahankinnat jatkuivat pitkin kesää ja syksyyn mennessä joukkueeseen oli saatu kovan luokan vahvistuksia, joiden myötä penkillä riitti leveyttä – niin fyysisessä koossa kuin pelaajamateriaalin määrässä mitattuna.

Uutta pelaajamateriaalia päästiin testaamaan syksyn esiturnauksessa. Joukkue osoitti yksilötaitoa, joka hioutuisi joukkuepeliksi kauden aikana. Alkuvaikeuksista huolimatta Random Walk onnistui etenemään puolivälieriin, jossa se kohtasi filosofian opiskelijoiden menetysseura Aatos Villan. Uudella ”takki auki” -taktiikalla matkaan lähtenyt RW murskasi Aatos Villan selkein luvuin ja eteni lopulta välieriin asti. Välierävastus oli kuitenkin onnistunut lukemaan satunnaiskulkijoiden pelityyliä oikein ja joukkueen strateginen etu katosi hetkessä kuin anomaliat rahoitusmarkkinoilla konsanaan. Karvaan välierätappion työväen ampujia vastaan kokenut ja pronssiotteluun vajaamiehityksellä lähtenyt RW jäi lopulta esiturnauksen neljännelle sijalle. Loppujen lopuksi esiturnaus oli kuitenkin osoitus uuden joukkueen potentiaalista ja menestysodotukset tulevalla kaudella tulisivat olemaan valtaisat.


Pian syyskuun esiturnauksesta toipunut Random Walk lähti tulevaan kauteen luottavaisin mielin. Futsalkausi lähti kuitenkin käyntiin melko vaisusti, sillä joukkueeseen ei oltu onnistuttu saamaan mukaan selkeää maalivahtia. Maalivahtipeli vertautui Sutton Unitedin piirakkaa syövän Wayne Shaw’n höntsäisiin otteisiin. Koppariosasto saatiin kuitenkin lopulta kuntoon, kun seurajohto onnistui kauden puolivälissä hankkimaan riveihinsä tähtiluokan maalivahdin, jota on sittemmin vertailtu ”Manuel Neueriin nuoruusvuosinaan”.


Joukkueen peli futsal-liigassa oli ailahtelevaa ja useat pelit päättyivät vain maalin erolla – usein Random Walkin tappioksi. Jotain tästä kertoo se, että runkosarjassa 8. sijalle sijoittunut Random Walk oli liigan maalierotilaston viides. Puolivälieriin kauden ennakkosuosikkia vastaan lähdettiin ennakkoluulottomin ottein. Loukkaantumisista kauden aikana ja ratkaisevassa pudotuspelissä kärsinyt RW taipui lopulta kuitenkin 3-1 tappioon. Kankeasta alkukaudesta huolimatta Random Walkin peli-ilme koheni loppua kohden, mikä on hyvä merkki tulevaa kautta ajatellen.

Pian futsalkauden jälkeen katseet suuntautuivat jo toukokuussa järjestettäviin opiskelijoiden SM-kisoihin. Random Walk yhdisti voimansa lääketieteen opiskelijoiden kanssa ja lähti kisoihin selkeänä ennakkosuosikkina. Joukkueen ylivoimasta kertoi mm. 8-0 voitto avausottelussa. Muut pelit sujuivat nekin hyvin: 3-1 ja 6-1. Random Walk otti lohkovoiton voittamalla kaikki 3 peliään maalein 17-2. Alkulohkon ottelut verottivat kuitenkin joukkuetta useiden loukkaantumisten ja uupumuksen muodossa.


Sunnuntaihin lähdettiin loukkaantumisten ja puolikuntoisuuden varjostamina. Lähes puolet Random Walkin puolustuksesta seurasi tärkeimpiä pelejä katsomon puolella. Puolikuntoisia pelaajia löytyi myös hyökkäävämmältä osastolta. ”Pirlo” oli loukannut nilkkansa alkulohkon viimeisen pelin viimehetkillä ja ”Mertesackerin” jaloissa painoi jo ennestään pitkän kauden uupumus. Kaikesta huolimatta joukkue lähti välierään selkeänä ennakkosuosikkina, olihan joukkueeseen saatu mukaan myös yksi entinen naisten mestaruussarjan pelaaja. Välierässä paretolaiset parkkeerasivat bussin tyylipuhtaasti maalinsa eteen ja ottivat helpon 3-0 voiton lopulta ”Tottin” tyylikkäällä puskumaalilla.


Finaaliin saatiin valmistautua vain parisen tuntia. Pareto lähti sinne kuitenkin selkeänä ennakkosuosikkina. Ottelu ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla. Joukkue koki valtaisan takaiskun heti ensiminuuteilla, kun vastustaja onnistui yllättämään kahdella nopealla maalillaan. Peliä hallinnut Random Walk kavensi tilanteen äkkiä lukemiin 1-2, jälleen ”Tottin” upealla vedolla. Random Walk kuitenkin yllätettiin vielä kertaalleen ja toiselle puoliajalle lähdettiin lukemista 1-3. Kavennusmaalia lähdettiin hakemaan ”Messi Multalan” kuuluisalla maltilla, ja lopulta kavennus saatiin aikaan vain viitisen minuuttia ennen peliajan loppua. Kello tikitti ja paine kasvoi. Random Walk sai vielä yhden kulmatilanteen. ”Pirlon” kulmapotku löysi tiensä maalille, mutta vastustaja onnistui purkamaan pallon lähelle keskikenttää. Random Walkin kivenkovassa puolustuksessa pelaava ”Ryan Giggsiin” vertautuva kapteeni sai kuitenkin toimitettua pallon vielä kerran laitaan, ja ”Totti” syöksyi viimeiseen keskitystilanteeseen Robin Van Persiemäisellä puskulla tasoittaen lukemat 3-3.


Takaiskusta noussut Random Walk oli lähellä mestaruutta. Tuomari vihelsi pelin poikki – voittomaalikilpailu koitti. Random Walkille oli selkeää, kuka vetää. Luotto Pareton kivenkovaan ”Buffoniin” vertautuvaan maalivahtiin oli kova. Sitten tapahtui jotain, mikä sekoitti Random Walkin pasmat täysin. Vastustajajoukkue turvautui Louis Van Gaal -tyyppiseen hollannintemppuun, ja vaihtoi maalivahdin juuri ennen rankkareita. Paineet eivät kestäneet ja Random walk kärsi karmaisevan 3-1 rankkaritappion. Mestaruus meni sivu suuhun ja näky oli kuin ”Zidane kävelemässä voittopokaalin ohi vuoden 2006 MM-kisoissa”.

Pettymyksestä huolimatta toinen sija oli kuitenkin hyvä suoritus satunnaiskulkuun pelityylinsä perustavalta random walkilta. Joukkueen pelissä yhdistyivät Vanhan Rouvan ”bussi parkkiin” -pelityyli ja Saksan maajoukkueen määrätietoisuus. Se ei kuitenkaan onnistunut viemään joukkuetta mestaruuteen asti. Joukkueen arvokkain pelaaja turnauksessa oli kuudella maalilla ja vahvalla puolustuspelillään yleisön hurmannut ”Totti”. Maalipörssin voitti 7 maalia ja yhden hattutempun tehnyt ”Pirlo”. Kauden top-pelaajiin kuuluivat erityisesti vahvaa keskikenttäpelaamista osoittanut ”Totti”, maaleista vastannut ”Mertesacker” ja kapteeni ”Ryan Giggs”. Kauden flopiksi voidaan nimittää ”Cavani”, joka välähti kaudella vain parissa pelissä tehden vain yhden maalin.


Hyvän kauden jälkeen joukkue lähtee ensi kaudella taistelemaan entisaikojen saavutuksista ja kevään OSM-kisojen nyt taakse jääneestä mestaruudesta. Huhujen mukaan viime syksyllä Frankfurtissa käynnistetyt neuvottelut kiinalaisen rahan mukaantulosta joukkueeseen oltaisiin saamassa eteenpäin, mikä nostaa myös Random Walkin osakkeita tulevalle kaudelle.


Teksti: Rasmus Rannikko & Juho Keskinen


FAKTA – FC RANDOM WALK


  • FC Random walk on Tampereen yliopiston taloustieteen opiskelijoiden ainejärjestön (Pareto ry) futsal- ja jalkapallojoukkue, jossa pelaa taloustieteen opiskelijoiden lisäksi mm. muita kauppatieteiden opiskelijoita sekä historian opiskelijoita.

  • Random Walk osallistuu Akateemisten Palloilijoiden (APA) vuosittain järjestämään yliopiston futsalsarjaan sekä futsalsarjaa edeltävään syksyn esiturnaukseen.

  • Kaudella 16-17’ Random Walk sijoittui syksyn esiturnauksessa neljänneksi, eteni futsal-liigassa puolivälieriin ja otti kevään opiskelijoiden SM-kisojen sekasarjassa SM-hopeaa.

  • Futsalista ja futiksesta kiinnostuneet kauppatieteilijät voivat tulla mukaan liittymällä fb-ryhmään ”Futsaljoukkue”.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Kesäkuulumisia - Kesätyökokemuksia opiskelijoilta

Kesän pian väistyessä alkaa olla aika siirtyä takaisin opiskelun pariin ja nauttimaan opiskelijaelämästä täysin rinnoin. Korona on kuitenkin vähentänyt sosiaalisten kontaktien määrää ja muiden opiskel

Vinkkejä kesäopiskeluihin

Kesä on jo ihan kulman takana ja siksi voisi olla hyvä hetki tutkia kesän opintovalikoimaa. Kesäopinnot voisi olla hyvä vaihtoehto, jos ei ole löytänyt kesätöitä, mutta aivan yhtä hyvä syy on vähentää

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page