top of page
Search
  • Pareto ry

Vierailijan kynästä: Investoinnit eivät valehtele

Suomen paljon parjattu Sixpack-hallitus (Kataisen hallitus) on osoittanut tämän keväisen uutisoinnin valossa onnistuneensa kilpailukyvyn luomisessa sittenkin. Tämän se teki yhdellä ainoalla toimenpiteellä: yhteisöveron tuntuvalla laskulla. Kilpailukyvyn kohentumiseen viittaa jo pelkästään Metsä Groupin alustava investointipäätös yli miljardin suuruisesta panostuksesta Äänekoskelle. Tämän mittaluokan investointi on toki monen asian summa, mutta hallituksen reilun vuoden takainen päätös yhteisöveron laskemisesta 20 prosenttiin on näytellyt ratkaisevaa roolia Metsä Groupin pääjohtajan Kari Jordanin mukaan.


Samalla kun iloitsemme tästä investoinnista, joka tuo 2500 työpaikkaa ja jonka tulovaikutus Suomeen on yli puoli miljardia euroa vuosittain, on hyvä muistaa kaksi asiaa: yhteisöveron lasku oli toimenpiteenä täysin välttämätön ja samalla lähestulkoon ainoa päätös, jonka Kataisen hallitus teki kilpailukyvyn parantamiseksi. Jälkimmäiseen on syynä se, että politiikan korkeimmallakin tasolla ja erityisesti järjestöpuolella on valloillaan vastuuton ajatusmalli, jossa kilpailukykyä ei pidetä tärkeänä. Mieleeni on jäänyt kuinka SAK:n pääekonomisti Olli Koski harmitteli yhteisöveron veronalennusta toteamalla, että Suomi on nyt lähtenyt verokilpailuun. Totuus on, että Suomessa herättiin viimeinkin todellisuuteen. Olemme kansainvälisessä verokilpailussa halusimme tai emme. OECD:n mukaan yhteisövero on haitallisin yksittäinen vero talouskasvulle. Tämä johtuu erityisesti siitä, että se on näkyvänä indikaattorina rasite kansainvälisessä investointikilpailussa. Ja investoinnit Suomeen ovat ainoa tapa, jolla hyvinvointivaltio voi säilyä.


Korkea yhteisövero on suurin piirtein yhtä tarpeeton ja haitallinen kuin Eurooppaan suunniteltu rahoitusmarkkinavero, jonka käyttöönottaminen Suomessa aiheuttaisi Helsingin pörssin kuoleman ja kaupan siirtymisen Eurooppaan sen sijaan, että se kasvattaisi valtion verokertymää. Jos rahoitusmarkkinavero otettaisiin käyttöön koko Euroopassa, olisi Suomi edelleen häviäjä, koska kauppa siirtyisi pääosin pois Euroopasta ja jäljelle jäävä kauppa Euroopan reuna-alueilta sen suuriin finanssikeskuksiin muiden hyötyjen perässä. Annankin SAK:lle ja muille verofaneille vinkin: ajakaa globaalia rahoitusmarkkinavero ja vaikka 50 prosentin yhteisöveroa! Se olisi toki uudistuksena epäreilu, mutta ainakaan Suomen asema ei heikkenisi entisestään. Ehkä Metsä Groupin investointi tuli liian aikaisin, sillä vielä pidempi kuiva kausi olisi iskostanut globaalin talouden lainalaisuudet jääräpäisimpäänkin päättäjään.


- Harri Ojala

Tampereen kauppakamarin asiamies ja finanssihallinnon tohtoriopiskelija

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Vinkkejä kesäopiskeluihin

Kesä on jo ihan kulman takana ja siksi voisi olla hyvä hetki tutkia kesän opintovalikoimaa. Kesäopinnot voisi olla hyvä vaihtoehto, jos...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page