top of page
Search
  • Pareto ry

Taloustieteilijän opinnot ja taloustieteilijän työmahdollisuudet

Tänä lukuvuonna Pareto on järjestänyt edellisten vuosien tapaan tilaisuuksia, joissa on esitelty taloustieteestä valmistuneiden uravalintoja ja opiskelijoiden uranäkymiä. Lisäksi olemme keränneet usealta Tampereen yliopistosta valmistuneelta Paretolaiselta urakertomuksia siitä, mihin he ovat valmistumisensa jälkeen sijoittuneet työelämässä. Myös keväällä 2014 toteutetun urakyselyn vastaukset ovat lähiaikoina nähtävissä Pareton sivuilla. Työelämään sijoittumisesta kiinnostuneille on Pareton blogissa tarjolla muun muassa kirjoitus kahden Paretolaisten kokemuksista Suomen Pankista osoitteesta https://www.paretory.com/post/paretolaiset-suomen-pankissa


Mitä kuluneen vuoden tapahtumien perusteella sitten voidaan Paretolaisten uranäkymistä todeta? Kuten yliopiston tilastoista näkyy, taloustiede avaa ovia lukuisiin eri tehtäviin ei-laskennallisista laskennallisiin tehtäviin ja julkishallinnosta yksityiselle sektorille. Taloustiede on siis aineena varsin yleispätevä. Keväällä järjestetyssä Ekonomisti-illassa tuli kuitenkin monta kertaa puhujien toimesta esille, että pelkät taloustieteen kurssit eivät yksin riitä työllistymiseen, ja että valinnaisilla opinnoilla on merkittävä vaikutus siihen, mihin lopulta työllistyy. Ei riitä, että esimerkiksi makro- ja mikrotaloustieteen teoriat ovat hallussa, vaan teorioita pitäisi osata myös soveltaa käytäntöön. Ekonomisti-illan puhujat suosittelivatkin erityisesti panostamaan tilastotieteen opintoihin opiskelu-uran aikana, sillä ne antavat työkaluja opeteltujen mallien hyödyntämiseen. Myös muun muassa laskentatoimen ja tietojenkäsittelyn opinnot ovat takuuvarmasti hyödyllisiä. Yliopiston KTM-tutkinnon tutkintovaatimukset ohjaavat toki jo itsessään opiskelijaa laaja-alaiseen osaamiseen.


Kuitenkin myös pelkistä taloustieteen teorioiden osaamisesta koetaan olevan merkittävää hyötyä työelämässä. Jälleen kerran, vaikka esimerkiksi tilastotieteen opinnot ovat looginen ja pakollinen osa taloustieteen opintoja, on taloustiede alana niin laaja, että opinnoissa voi edetä montaa eri reittiä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa opintokokonaisuutta, vaan kukin voi itse räätälöidä opinnoista itselle sopivan kokonaisuuden, joka voi esimerkiksi liittyä johonkin alaan. Tämä näkyy myös taloustieteen pakollisten kurssien määrästä, jotka koostuvat lähes pelkästään teoria- ja menetelmäopinnoista. Taloustieteiden opiskelijalla on siis laajalti valinnanvaraa punnita valinnaisia opintojaan. Kokonaisuutena vaikuttaakin siltä, että taloustieteen opiskelu yhdistettynä sopivaan opintokokonaisuuteen noudattaa Aristoteleen ajatonta sanontaa ”The whole is greater than the sum of its parts”. Laaja-alainen osaaminen, jonka taloustieteen opiskelu mahdollistaa, on enemmän kuin pelkkä osiensa summa.


Alla muutamia lainauksia kerätyn urakyselyn vastauksista:


Mikko Sariola

Valtiovarainministeriön kansantalousosasto, ekonomisti:

Taloustieteen opinnot ovat ehdottomasti auttaneet työnhaussa ja työtehtävissä. Ilman kansantaloustiedettä tuskin olisin saanut kutsua nykyisen työpaikan työhaastatteluun.

Olli Kärkkäinen

Eduskunta, tutkija:

Nykyisessä työssäni hyödyn siitä, että taloustieteen opinnoissa annetaan varsin laaja katsaus taloustieteeseen, koska en voi keskittyä vaan yhteen taloustieteen osa-alueeseen.

Minna Kivelä

Nordea Bank, vt. konttorinjohtaja:

Työtehtävissä koulutukseni on hyödyksi, sisäistän asiat helposti sillä perusosaaminen on jo valmiiksi olemassa. Lisäksi työnantajat tuntuvat arvostavan taloustieteen osaamisen korkealle.
2 views0 comments

Recent Posts

See All

Kesäkuulumisia - Kesätyökokemuksia opiskelijoilta

Kesän pian väistyessä alkaa olla aika siirtyä takaisin opiskelun pariin ja nauttimaan opiskelijaelämästä täysin rinnoin. Korona on kuitenkin vähentänyt sosiaalisten kontaktien määrää ja muiden opiskel

Vinkkejä kesäopiskeluihin

Kesä on jo ihan kulman takana ja siksi voisi olla hyvä hetki tutkia kesän opintovalikoimaa. Kesäopinnot voisi olla hyvä vaihtoehto, jos ei ole löytänyt kesätöitä, mutta aivan yhtä hyvä syy on vähentää

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page